O post predsedu PSK sa uchádza 10 kandidátov

06.10.2009 Prešov

O funkciu predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa v nadchádzajúcich voľbách do orgánov VÚC plánuje uchádzať 10 kandidátov.
Zapisovateľka volebnej komisie samosprávneho kraja Mária Lukačíková dnes potvrdila TASR, že do stanoveného termínu prijala spolu 11 kandidátnych listín, nominant KSS Milan Sidor však následne doručil písomné prehlásenie, že sa kandidatúry vzdáva.
Koalície politických strán nominovali na post župana troch kandidátov, samostatné politické subjekty štyroch a ostatní traja kandidáti sa o hlasy voličov chcú uchádzať ako nezávislí. Lukačíková dodala, že 24 politických strán, hnutí a koalícií delegovalo spolu 452 kandidátov do 13 volebných obvodov. Okrem toho kandidátne listiny predložilo 104 nezávislých kandidátov.
Koalícia strán Slobodné fórum, Nová demokracia, Strana zelených, Liga - OLS nominovala na post župana súčasného primátora Prešova Pavla Hagyariho.
Bývalého europoslanca za KDH Jána Hudackého z Prešova podporuje koalícia KDH, SDKÚ-DS, Sloboda a solidarita (SaS).
O hlasy voličov sa plánuje uchádzať aj súčasný predseda PSK Peter Chudík zo Sabinova, ktorého nominovala koalícia Smer-SD, ĽS-HZDS, HZD a Strana zelených Slovenska.
Demokratická únia Slovenska nominovala Jana Bajusa zo Sniny, strana Most-Híd Milana Kručaya z Ľubotíc, okres Prešov, Humenčana Fedora Šandora delegovala strana ÚSVIT a nominantom Rómskej iniciatívy Slovenska je Radoslav Ščuka z Jurského, okres Kežmarok.
Kandidátne listiny na funkciu predsedu PSK predložili aj traja nezávislí kandidáti. Sú nimi Ján Blaščák z Tatranskej Štrby, okres Poprad, Ľuba Kráľová zo Zlatej Bane, okres Prešov a Kvetoslava Supuková z Vyšného Žipova, okres Vranov nad Topľou.
Zastupiteľstvo Prešovského samosprávneho kraja bude v najbližšom volebnom období tvoriť 62-členný poslanecký zbor. Kandidáti na poslancov sa o hlasy voličov uchádzajú v 13 volených obvodoch. Voľby do orgánov samosprávnych krajov (VÚC) a ich predsedov sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 14. novembra tohto roka. Prípadné druhé kolo sa bude konať 28. novembra, avšak len pre tie kraje, kde ani jeden z kandidátov na predsedu VÚC nezíska absolútnu väčšinu odovzdaných hlasov.
V súčasnosti má osem samosprávnych krajov 412 poslancov. V prípade novembrového hlasovania ide o väčšinový volebný systém, mandát teda získa ten poslanec, ktorý v danom volebnom obvode získa od voličov najviac hlasov.
Nominácie na poslancov do krajských zastupiteľstiev, ako aj na predsedov samosprávnych krajov mohli politické subjekty, koalície či nezávislí kandidáti podávať do polnoci 5. októbra.
 

Vyberte región